Bebeğimiz doğduğunda bizim gibi göremez. Görme yetisi gözüne ilk ışığın geldiği anda gelişmeye başlar ve ilk 6 ayında erişkin düzeyine yaklaşır. Her iki gözün aynı anda kullanılması ve birlikte hareket etmesi yine beyin tarafından öğrenilen bir süreçtir ve 5-6. ay civarı derinlik hissi geliştikçe gözler birlikte hareketi öğrenmiş olur. Bu nedenle ilk aylarda bebeklerin gözünde ara sıra olan kaymalar normaldir ve zamanla azalır. Bebeğin her iki gözü ile bakmaya başladığı 5.ayından sonra kaymaların artık olmaması gerekir. Ancak devam eden sabit kaymalarda dikkatli olmak gereklidir ve mutlaka hekim muayenesi gereklidir. Kaymalar kasların dengesizliğinden zayıflığından kaynaklanabileceği gibi bazen de görme azlığına bağlı olarak oluşabilir. Tek taraflı olan kaymalar o tarafta göz tembelliğine neden olacağı için erken dönemde tedavi edilmelidirler.
Bazı bebeklerin burun kökü çok geniştir (epikantus) ve bu nedenle sanki kayma varmış gibi dururlar. Bu görünüme yalancı kayma diyoruz. Bebek büyüdükçe ve burnun kökü daraldıkça bu görünüm azalacaktır.
6 aylıktan itibaren başlayan ve yüksek kayma derecesine sahip olan ve gözlük ile düzelmeyen kaymalara doğumsal kaymalar (infantil ezotropya) diyoruz. Bu bebekler bazen sağ bazen de sol gözleri ile bakarlar ve açı çok yüksek olduğu için hiç başını çevirmeden bir sağ bir sol göz kullanırlar. Biz bu duruma çapraz fiksasyon diyoruz. Dışa bakışları bazen kısıtlı olabilir ve çapraz kaymalar dediğimiz iç bakışlarda gözlerde yukarı kaymalar oluşabilir. Bu tarz kaymalarda bebeğin her iki gözünü aynı anda kullanma şansı olmaz sadece tek göz kullanır. Her iki gözü ile birlikte bakabileceği bir açının çok gecikmeden 1-1.5 yaş içinde ayarlanması, kaymanın ameliyat ile düzeltilmesi gereklidir.
Kayma ameliyatları bebek yaş grubunda da kolaylıkla uygulanan ameliyatlardır. Aileler çok küçük nasıl ameliyat olacak diye korkabilir. Ancak yapılan işlem göz kasları ile ilgilidir ve gözün içine girilmediği için göz fonksiyonları, görme etkilenmez. Uzun süren ameliyatlar değildir. Yaklaşık 20-40 dakika arası sürer. Ameliyat sonrası göz kapanmaz. İlk gün ağrı çok fazla olmaz daha çok gözün içinde toz var gibi batma olur. Batma dikişlerden kaynaklıdır ve ertesi güne oldukça azalıp kaybolur.
Ameliyat sonrası 2 tane damla verilir. Bir tanesi 2 hafta bir tanesi 1 ay kadar kullanılır. Ameliyattan sonra ertesi gün banyo yapabilir. İlk hafta çok tozlu, soğuk ve direk güneşli bir ortama çıkmak, 20 gun havuz/ deniz e girmek yasaktır.