Pandemi döneminde belki de doğrudan veya dolaylı olarak en çok etkilenen organımız gözümüz oldu. Covid virüsü başlangıçtan itibaren direkt gözü enfekte etse de Omikron varyantında göz bulaşı çok daha fazla oldu. Enfekte ve hastalığı geçiren kişilerin neredeyse dörtte birinde gözde kızarıklık ve göz nezlesi oluştu. Bu süreçte grip ve adenovirüs enfeksiyonları da eklenince göz poliklinikleri gözü kırmızı hastalarla doldu taştı
Bu dönemde sadece enfeksiyondan muzdarip olmadık. Pandeminin yarattığı yeni koşullar da hayatımızı, yaşam tarzımızı değiştirdi. Değişikliklere sekonder birçok sorunu da birlikte getirdi. Evde çalışma, evden okul gibi yenililkler bilgisayar, tablet, telefon gibi yakın dijital cihazların hayatımızda çok daha fazla kullanılmasına neden oldu. Hem çocuklarda hem de büyüklerde yakın dijital kullanımı bir takım problemler yaratmaya başladı. Şimdi bunlara bir göz atalım.
Aşırı yakın dijital kullanımı nelere neden oldu:
- Gözde kuruluk, allerji, kirpik dibi iltihabı, sık arpacık çıkarma en sık karşımıza çıkan durumlar oldu. Yine sonuç kırmızı göz!! Kuruluk ve allerji için damla tedavileri, kirpik dibi iltihabında, arpacıkta damla tedavisinin yanı sıra sıcak pansuman ve kırpik dibi temizliği, kırma kusuru varsa gözlük takviyesi önerilir.
- Bazı kırma kusurları (Astigmat, myopi gibi) oluştu veya hızlı ilerledi. Özellikle alerjik olan ve ailesinde miyopi, astigmat gibi kırma kusuru olan çocuklarda gözü ovalamaya bağlı hızlı refraktif değişiklikler oluştu. Keza büyük yaş grubunda da göz ovalamak kırma kusurunun yükselmesine neden olabilir. Göz ovalamak kaşımak kesinlikle yasaktır!!! Allerji ve kuru göz var ise destekleyici göz damlaları kullanmak gerekebilir. Bu dönemde zaten miyop olan çocuklarda ilerlemeyi önleme amaçlı yakın çalışma olabildiğince kısıtlanır. Ancak derslerini de buradan yaptıkları göz önüne alınınca bir takım palyatif çözümler olabilir. Bazı ofis tipi camlar bu çocuklarda önerilebilir.
- Göz kayma ve şaşılıklarda artış oldu. İçe kaymalar daha fazla olmaya başladı. Kayma derecesi veya sıklığı arttı. Yakın çalışmanın çok olmasının yanı sıra, gözlük kontrollerinin aksaması, kırma kusurunda numara değişimlerinin fazla olması kaymanın artışına doğrudan veya dolaylı olarak neden oldu. Aralıklı dışa kaymalar ortaya çıktı veya olanların derecesi, sıklığı arttı. Aralıklı dış kaymalar daha çok iç kas zayıflığına bağlı olarak oluşan kayma türüdür. Aşırı yakın çalışma eğer kırma kusuru varlığında gözlük kullanılmıyor ise kaymanın oluşmasını tetikleyebilir. Bu tarz kaymalar daha çok gizli kayma düzeyinde olduğu için dışarıdan çok fazla farkedilmez ancak doktor muayene ederken farkeder. En çok astenopik şikayetlere neden olur. Yani baş ağrısı, göz ağrısı, okurken mide bulantısı, yazıların iç içe geçmesi, satır atlama, okurken çabuk yorulma, sıkılma, konsantrasyon kaybı şikayetleri gözlemlenir.
Eğer kayma artışımız var ise mutlaka gözlük kontrolü ve numara ayarlaması yapılmalı. Ortoptik tedaviler bize oldukça destekleyici alternatifler sunar.
Pandemide enfeksiyonun direk etkisinden daha fazla olarak indirek etkisi gözümüzde hissettik. Hepimizin dileği bu baharla birlikte daha fazla dışarıda vakit geçireceğimiz sağlıklı günlerin gelmesidir.
Comments are closed